Formació i orientació laboral

Si sóc autònoma, tinc dret al permís de maternitat?

Després del part, l’adopció o l’acolliment d’un infant, les mares i/o els pares treballadors poden gaudir d’un període de descans laboral legalment establert i disposar d’una prestació per maternitat o paternitat, anomenada oficialment prestació econòmica per naixement o cura del menor.

En cas de ser una dona autònoma, necessitaràs contractar a algú que et substitueixi a la feina, i el nou contracte pot tenir una bonificació del 100% de la Seguretat Social. Tot i això, s’han eliminat es descomptes que hi havia per les dones que es reincorporen a l’activitat econòmica per compte propi després de la seva maternitat.

Anem a veure-ho amb detall! El permís de maternitat és important per a integrar el bebè a la família i tenir cura d’ell. TOTES les dones treballadores tenen dret al permís de maternitat, treballin per compte aliena o pròpia.

Però, què passa en el cas de les dones autònomes? Aquestes dones tenen dret a la prestació per maternitat, és a dir, el 100% de la base de cotització del mes anterior a la baixa i igual que les treballadores assalariades. Els requisits per a demanar el permís de maternitat són els mateixos que en el cas de les dones assalariades. Per poder accedir com a autònoma a la prestació per maternitat s’ha de tenir un mínim de cotització que varia en funció de l’edat de la persona en qüestió.

☑️Les autònomes de 21 a 26 anys a l’inici de la baixa hauran de demostrar 90 dies de cotització en un període de 7 anys o un total de 180 dies des de la primera alta al RETA.

☑️Per la seva banda, les treballadores per compte propi més grans de 26 anys a l’inici de la baixa han d’haver cotitzat 180 dies en un període de 7 anys o un total de 360 dies.

☑️A les més petites de 21 anys no se’ls demana cap requisit de període mínim.

#fol #folmola #permisosmaternitat
#maternitat
...

Ets uns persona innovadora? Et consideres creatiu? Torna el 24 hores d’Innovació Barcelona, un esdeveniment que concentrarà el millor talent i els millors recursos per treballar les millors idees per reptes de futur plantejats per empreses punteres de diversos sectors. El 24h d’Innovació tindrà lloc el 15 d’abril i reunirà 200 alumnes, dividits en 24 grups, hauran de treballar un repte proposat per una empresa durant 24 hores seguides.

Aquest any es farà de manera telemàtica degut a la situació actual de pandèmia.

Si t’animes a participar, parla amb la teva profe de FOL.

Trobaràs més info a: http://www.24hbcn.cat

#fol #emprenfp #folmola #innovacio #24hbcn #24hinnovacio #repte #creativitat #fp #formacioprofessional
...

Saps que avui té lloc el Makerfest? El MAKERFEST és una experiència sobre prototipatge i Design Thinking, i s’emmarca dins d’una sèrie d’esdeveniments promoguts per la Direcció General de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim especial, del Departament d’Educació.

Aquests esdeveniments tenen l’objectiu d’impulsar la cultura emprenedora i innovadora en l’alumnat i el professorat d’FP per respondre, entre d’altres, qüestions com:

☑️Saps com afrontar reptes i trobar-ne solucions concretes?

☑️Què és i per què és important el prototipatge?

☑️Què vol dir l’enfocament a les necessitats de les persones?

☑️Com presentar les teves idees i projectes?

El departament de FOL de La Mercè participa activament en aquesta iniciativa i en fa difusió entre el seu alumnat i professorat d’FP a través de les diferents tutories de grup.

En aquesta edició 2020-21, el MakerFest es duu a terme el 2 de febrer, de manera online. L’institut La Mercè participa amb dos alumnes: Martí Grau Vilamajor a l’equip 8 i Fabian Aranda Coello a l’equip 3.

Pots mirar l’esdeveniment a:

https://www.youtube.com/watch?v=AjRzi0lakfw&feature=youtu.be

#fol #emprenfp #folmola #iniciativa #formacioprofessional #activafp #fp #makerfest #makerfest2021 #lamerce
...

Atenció! Atenció! Des de l’1 de gener, està en vigor l’exempció del copagament en la prestació farmacèutica per menors de 18 anys amb un grau de discapacitat reconegut igual o superior al 33%, segons s’estableix a la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per l’any 2021.

Què significa? Doncs que estan exemptes de realitzar aportacions econòmiques en la prestació farmacèutica del Sistema Nacional de Salut a l’hora d’adquirir medicaments amb recepta. La nova normativa suposarà un alleujament econòmic per a milers de famílies, que es veuen obligades a invertir una gran quantitat de diners en la cura dels membres que pateixen algun tipus de discapacitat. 

Actualment, el Ministeri de Sanitat juntament amb l’Institut Nacional de la Seguretat Social estan actualitzant la base de dades i la informació en tots els registres informàtics de les administracions públiques. Un cop s’hagi fet aquesta actualització, seran les comunitats autònomes les encarregades de determinar com gestionar els reemborsaments corresponents a aquelles persones que, complint amb aquesta nova categoria exempta de pagament, hagin hagut de pagar productes farmacèutics des de l’1 de gener del 2021.

#fol #folmola #seguretatsocial #farmacia #pressupostos #ambfolestemaldia
...

PENJATS SOBRE EL PONT DE BROOKLYN.

Iniciem el cap de setmana amb aquesta fotografia d'Eugene de Salignac. La instantània va ser captada el 7 d'octubre de 1914.

No són funambulistes sobre el filferro. Són pintors treballant en el pont de Brooklyn. Resulta impressionant veure treballar aquests homes, a més de 90 metres d'altura, sense cap tipus de mesures de seguretat.

Recorda! Fes servir els Epis SEMPRE!

#fol #folmola #epis #riscos #riscoslaborals #posatelsepis
...

EL PETÓ DE LA VIDA

Fa cinquanta anys, el novaiorquès Rocco Morabito va guanyar el Premi Pulitzer per una foto presa per pura casualitat. Rescatem aquesta foto per a recordar-vos la importància de fer servir els EPIs.

Al juliol de 1967, Morabito es dirigia a un esdeveniment per fer fotos per al Jacksonville Journal quan es va aturar a fotografiar una manifestació ferroviària. A prop d'allà, J.D. Thompson i Randall Champion estaven treballant en el manteniment de les línies elèctriques quan Champion va acabar patint un xoc i desmaiant.

El fotògraf Morabito que, mirant cap amunt, va veure a Champion penjat cap per avall al costat de l'equip de seguretat mentre Thompson intentava reviure-ho.

Va passar a gravar l'escena, incloent el moment en què Thompson va respirar de boca a boca sobre el seu company de treball que encara estava penjat i la seva vida perillant. La foto es titulava "El Petó de la Vida" i girava al voltant de el món.

Afortunadament, la ràpida acció de Thompson va ser capaç de tornar-li la vida a Champion, que va viure altres 34 anys després d'aquest fatídic dia: va morir el 2002, a l'edat de 64 anys, víctima d'un atac cardíac. El fotògraf Morabito es va retirar el 1982 i va morir el 2009 a l'edat de 88 anys. L'heroi J.D. Thompson, que era un nouvingut a la feina que va salvar al seu col·lega, és l'únic que segueix viu en aquesta emocionant història.

#fol #folmola #epi #ferservirelsepis #riscoslaborals #riscos
...

Tens una idea? Apunta’t al ¡! Un esdeveniment on line organitzat per FP Innovació i Fundació Bankia.

En què consisteix? 1.000 joves fomentaran les seves capacitats al màxim per a trobar solucions als distints reptes plantejats. Aquests alumnes podran demostrar a tota Espanya el seu potencial promovent amb les seves aportacions creatives. És una oportunitat de provar-se i una oportunitat per a competir o col·laborar amb els equips d’altres centres i regions d’Espanya.

PROposar, PROvar i PROfessionalitzar són els lemes d’aquest Hackathon.

Aquest any, amb motiu del covid, el Hackathon FP PRO s’impartirà en format online els propers 28, 29 i 30 de gener. Serem un punt de trobada nacional entre l’alumnat d’FP.

Si t’animes a participar, posa’t en contacte amb la teva profe de FOL!

#fol #emprenfp #folmola #emprenedoria #fpinnovacion #FPPRO #FP #hackathon #fpempresa #fpinnovacio #folmerce
...

Atenció! Atenció! 

Espanya es declara pionera en reconèixer els permisos de naixement iguals entre pare i mare: 16 setmanes. 

El dia 1 de gener, Espanya es va convertir en el primer país del món en concedir el permís de paternitat igual al de la mare. Aquest permís serà de 16 setmanes, retribuït al 100% i intransferible. 

El permís es donarà per naixement del fill/a i reconeix que és per a la cura del bebè (naixement, adopció o acollida) independentment del sexe dels progenitors. 

Cada progenitor tindrà 16 setmanes de permís que seran intransferibles. 

D’aquestes 16 setmanes, 6 seran obligatòries i hauran de gaudir-se immediatament després del naixement del bebè. 

Les 10 setmanes restants es podran gaudir en qualsevol moment durant el primer any de vida del bebè i els progenitors podran decidir si les gaudeixen de manera simultània o successiva.  

Què us sembla aquesta nova mesura? Us llegim! 👇

#fol #folmola #permisos #permisopaternidad
#igualtat #permisosmaternitat #permisospaternitat #bebe
...

Sabeu per què celebrem avui el dia de la Constitució? 

El 6 de desembre té lloc la celebració del Dia de la Constitució, festa nacional per commemorar el referèndum de la Constitució de 1978 a el terme de la dictadura de Francisco Franco. 

El dia d'avui suposa un homenatge a l'aprovació de la Constitució sotmesa a un referèndum a la població el 6 de desembre de 1978. El poble espanyol va poder votar per a respondre “si” o “no” a la pregunta "Aprova el projecte de Constitució?". Amb l'aprovació de gairebé el 88% dels espanyols, és l’única Constitució ratificada pel conjunt de la ciutadania. 

El projecte de Constitució va ser debatut a les Corts entre els mesos de maig i octubre de 1978 i va passar a ser promulgada després del referèndum pel rei Joan Carles I el 27 de desembre. Dos dies després, el 29 de desembre, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica la Constitució de 1978 i dóna tancament als 36 anys de la dictadura franquista per començar la regeneració democràtica en el sí dels nous valors emparats en "la llibertat , la justícia, la igualtat i el pluralisme polític ". 

La Constitució de 1978 és la més longeva fins al moment seguida per la Constitució de 1876, en vigor durant 46 anys des del període de la Restauració monàrquica i fins a la dictadura de Miguel Primo de Rivera el 1923. És la norma suprema de l’ordenament jurídic, a la que estan subjectes tots els poder públics i ciutadans d’Espanya.  

#fol #folmola #constitucio #diadelaconstitucio #folmerce
...

Si creus que estàs vivint una d'aquestes situacions, pots estar vivint violència masclista: 

PRIMERS SENYALS D’ALERTA: 
☑️Et fa callar.
☑️No li interessen els teus sentiments. 
☑️Et ridiculitza a les trobades amb amistats i família. 
☑️Et controla el mòbil o l’ordinador sense que tu ho sàpigues o t’obliga a ensenyar-li el que fas amb ell. 
☑️Menysprea la teva manera de vestir o et diu què has de portar. 
☑️Et fa comentaris feridors i ell diu que són bromes. 
☑️Es mostra gelós. 
☑️Et culpabilitza de les coses que li passen o li surten malament. 
☑️Desconfia constantment de tu. 
☑️Et fa xantatge emocional per aconseguir el que ell vol. 
☑️Et pressiona per a què només estiguis amb ell.

PER ESTAR MÉS ALERTA: 
☑️Menysprea la teva opinió i diu que callis i que no saps de què parles. 
☑️Et crida. 
☑️Et dóna cops i diu que són jocs carinyosos. 
☑️Et diu que sempre fas coses per posar-lo gelós. 
☑️Dóna cops a la paret, mobles o objectes quan s’enfada. 
☑️Destrueix algun objecte personal teu. 
☑️Destrueix algun objecte d’alguna amistat o familiar que són importants per a tu. 
☑️T’empeny. 
☑️Et culpa de que sempre hi hagi baralles i tensions. 
☑️S’enfada de forma desproporcionada per petits detalls. 
☑️Evites sigui com sigui que s’enfadi.

ÉS MOLT PREOCUPANT SI: 
☑️No et deixa quedar amb les teves amistats i la teva família. 
☑️Ets sents aïllada. 
☑️Es baralla amb alguna amiga o amic perquè està gelós. 
☑️T’obliga a mantenir relacions sexuals que no vols i/o quan no vols. 
☑️T’agafa fort pel coll. 
☑️T’amenaça amb objectes o armes. 
☑️T’amenaça de mort.

Si t’has sentit identificada, no ho deixis estar. No canviarà. Cuida’t i busca ajuda. Parla amb algun amic, familiar o professor/a. Trobaràs més info a:
👉https://ajuntament.barcelona.cat/bcnantimasclista/ca/serveis-datencio 
#fol #folmerce #stopviolenciadegenere #diacontralaviolenciadegenero
...

Amb motiu de la setmana "Global Entrepreneurship week" (GEW), el departament de Fol i la xarxa EmprènFP ha organitzat una conferència sobre l'emprenedoria i el disseny gràfic. La conferència estarà a càrrec de @pepeserra

L'activitat es durà a terme a l'aula 108 dimecres dia 18 de novembre a les 11'30. Si esteu interessats, poseu-vos en contacte amb el/la vostre professor/a de Fol.
Us esperem!

#fol #emprenfp #gew
...

Els nostres alumnes de 1r curs han finalitzat el Repte 2 de FOL amb èxit. Es tractava d’analitzar i identificar un risc relacionat amb el sector professional. Recordem que els reptes de FOL es basen en la metodologia de treball ABP, un mètode d'ensenyament-aprenentatge centrat en l'estudiant en el qual aquest adquireix coneixements, habilitats i actituds a través de situacions de la vida real. L’alumnat es converteix així en protagonista del seu propi aprenentatge facilitant així un aprenentatge significatiu.

Gràcies a tots per participar!

#fol #metodologiaabp #ABP #reptesdefol #aprenentatgesignificatiu
...

El Departament de FOL no para! Aquest curs, tornem a participar en la XVIII Jornada de qualitat. La Jornada de Qualitat és un punt de trobada i de reflexió sobre temes actuals i experiències educatives i de gestió, desenvolupades per companyes i companys d’altres centres, els quals posen la seva pràctica al servei de la comunitat educativa per avançar, entre tots, en el camí de la millora contínua.  

Trobaràs més info a: @pqimc
...

Saps que és la metodologia ABP?

L'Aprenentatge Basat en Projectes (ABP) s'ha convertit en una de les metodologies actives més eficaç i cada vegada més estesa en el nostre sistema educatiu.

En la metodologia ABP, tu com alumne/a hauràs de dur a terme un procés d'investigació i creació que culmina amb la resposta a una pregunta, la resolució d'un problema o la creació d'un producte. Els projectes han de planejar, dissenyar i dur-se a terme per tal que puguis incorporar els continguts treballats a classe. Aquesta metodologia et permetrà treballar de manera autònoma, amb més llibertat i de manera que el producte final ja no és l'única cosa important sinó que també serà rellevant el teu procés d'aprenentatge, l'aprofundiment i el desenvolupament de les competències clau.

Ara mateix a FOL, estem treballant el Repte 1 segons aquesta metodologia. Esperem que gaudeixis gravant el vostre vídeo!
#fol #lamerce
#metodologiaabp #innovacio #innovaciofp #fp
...