Formació i orientació laboral

El Departament de FOL no s’atura!

Dijous arrenca la segona edició de les 24H Innovació Barcelona. Aquest és un esdeveniment organitzat i finançat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i per la Fundació Bankia per a la Formació Dual.

Aquesta iniciativa neix de la unitat d'innovació de la Direcció General d'FP i Ensenyaments de Règim Especial, ImpulsFP, i concretament de el programa InnovaFP que, amb aquesta Hackaton, pretén acostar el talent i el potencial creatiu de l'FP a l'empresa a través de reptes empresarials que els participants han de resoldre en 24 hores.

Els 200 participants es distribuiran en 24 reptes i tindran com a objectiu trobar solucions a 24 hores als reptes proposats per empreses d'àmbits i especialitats diversos

Us recordem que la jornada es podrà seguir a través d'un programa retransmès en streaming amb una graella amb taules rodones, xerrades, seguiment dels prototips, visites als equips i intervencions amb experts d'alt nivell com Xavier Marcet.

A més, l'edició d'aquest any comptarà amb un país i una comunitat autònoma com a convidats. Els rols de convidats els ocupen la Comunitat Valenciana i els Països Baixos.

#fol #folmola #24hinnovepf #emprendedores #iniciativaemprendedora #innovacion #creatividad #innovacion #innovacioneducativa
...

Els dies 25 i 26 de març, el Departament de FOL va participar en les jornades Challenge FP. El Challenge FP és un campament d'innovació online on alumnat de diferents instituts van compartir idees per assolir un repte real proposat per l’empresa ABACUS. Els equips, formats per alumnat de formacions diverses, van treballar en equip i van competir per aconseguir que la seva idea fos la guanyadora.

L’equip guanyador va ser el format:

Daniel Martin Aranda
Alberto Penina
María R. Villarroel Justiniano
Juan Pablo Suárez Vargas
Hamza Chahouati
Shaker: Laura Cerdán

Enhorabona a l’equip guanyadors i a tots aquells que amb la vostra participació, vau fer possible aquest esdeveniment!

#fol #folmola #campamentinnovacio #FPchallenge
@educaciocat @fpcatalunya @abacuscoop
...

Inicien les jornades del Challenge FP on line.
L’empresa Abacus coop. ens presenta un repte. Alumnat i professorat de
La Mercè, Prat educació i Sagrat cor de Sarrià, treballant per aconseguir el millor resultat 🚀
...

El 25 i 26 de març, el Departament de FOL participa en els campaments d’innivació ChallengeFP, unes jornades d’innovació on els alumnes buscaran solucions reals a un reptes reals plantejats per l’empresa ABACUS, de la mà d’experts en innovació. 

Aquestes jornades suposen un espai per a emprendre, on s’ofereixen metodologies, recursos didàctics i premis per a fomentar la innovació entre els joves, que els hi dona l’oportunitat de desenvolupar un projecte d’emprenedoria i convertir-lo en realitat.

Més info a:
https://sites.google.com/view/fp-challenge/

@fpcatalunya @educaciocat @JA-SPAIN #FPchallenge #campamentinnovacio #fol #folmola
...

📢Quants anys cal cotitzar per a la jubilació?

Per donar resposta a aquesta pregunta, cal tenir en compte en primer lloc el període transitori que endarrereix l’edat legal de jubilació a Espanya fins a arribar als 67 anys el 2027. Aquesta reforma de les pensions va entrar en vigor el 2013 i, com a conseqüència d’aquesta, també augmentarà progressivament el període mínim de cotització.

Per a poder cobrar una pensió mínima de jubilació s’han de tenir un mínim de 15 anys cotitzats. Si ja els tens, 2 d’ells han d’estar compresos en els 15 anys immediatament anteriors a sol·licitar la pensió.⏱️

Per determinar la quantia de la pensió pública de jubilació d’una persona treballadora es fan uns càlculs que relacionen quant ha pagat a la Seguretat Social i el temps que ho ha fet.💰

Hi ha dos conceptes a calcular:

☑️Base reguladora: és la quantitat que s'ha pagat a la Seguretat Social.

☑️Percentatge de la base reguladora: El temps de cotització.

Complint el període mínim de cotització exigit, qualsevol persona es pot jubilar als 65 anys. Ara bé, aquest mínim, tal com s’ha comentat, augmentarà a un ritme de 3 mesos anuals. És a dir, el període mínim de cotització per jubilar-se als 65 el 2021 correspondrà a 37 anys i 3 mesos o més. Si has cotitzat menys de 37 anys i 3 mesos, l’edat és als 66 anys. I així fins a arribar als 38 anys i 6 mesos el 2027.

#fol #folmola #edatdejubilacio #jubilacio #pensions #pensiojubilacio
...

Per què el 8 de març és el dia de la dona treballadora? 
El dia internacional de la dona treballadora se celebra el 8 de març de cada any i està reconegut per l’Organització de les Nacions Unides (ONU). És un dia aprofitat tradicionalment per reivindicar el feminisme.

La instauració d’aquesta data com a Dia Internacional de la Dona és fruit d’un llarg procés. Sovint s’atribueix la celebració de la data a l’incendi ocorregut el 1908 a la fàbrica Cotton Textile Factory de Washington. Allà un grup de treballadores va declarar una vaga en protesta per les insuportables condicions de treball que vivien . Les seves reivindicacions eren les següents: 

☑️Reduir la jornada laboral de 16 hores diàries a 10, per poder dedicar més temps a la família.
☑️Descans dominical. 
☑️Volien cobrar el mateix que els homes. Elles cobraven 1/3 del sou dels homes per realitzar la mateixa tasca. 
☑️Dret a la lactància i a la reducció de la jornada laboral. 
☑️Millorar les condicions inhumanes de treball que patien. 

L’amo no va acceptar la vaga, va tancar les portes de la fàbrica i hi va calar foc. En ella van morir 129 treballadores. 

Les primeres celebracions del Dia de la Dona foren, per part de les socialistes nord-americanes, el darrer diumenge de febrer de 1908. A Europa l’any 1910 en la 2na Conferència Internacional de Dones Socialistes Clara Zetkin proposà l’establiment del Dia Internacional de la Dona per tal de promoure el sufragi femení, a més de la pau i la llibertat. Així doncs el 19 de febrer de 1911 les europees celebraren la diada. 

La celebració de la data encara actualment respon al ressorgiment de les reivindicacions feministes dels anys 60 i 70, però va ser implantat oficialment per les Nacions Unides el 1977. 

Sabíeu que…? 

👉Les dones constitueixen la meitat de la població mundial. 
👉Realitzen les dues terceres parts del treball que es fa al món. 
👉Guanyen el 10% dels salaris totals. 
👉Només disposen d’un 1% de la propietat mundial. 
👉El seu salari és ostensiblement inferior al dels homes (guanyen de mitjana un 22,5% menys que ells).

#diadeladona #fol #folmola
...

Si sóc autònoma, tinc dret al permís de maternitat?

Després del part, l’adopció o l’acolliment d’un infant, les mares i/o els pares treballadors poden gaudir d’un període de descans laboral legalment establert i disposar d’una prestació per maternitat o paternitat, anomenada oficialment prestació econòmica per naixement o cura del menor.

En cas de ser una dona autònoma, necessitaràs contractar a algú que et substitueixi a la feina, i el nou contracte pot tenir una bonificació del 100% de la Seguretat Social. Tot i això, s’han eliminat es descomptes que hi havia per les dones que es reincorporen a l’activitat econòmica per compte propi després de la seva maternitat.

Anem a veure-ho amb detall! El permís de maternitat és important per a integrar el bebè a la família i tenir cura d’ell. TOTES les dones treballadores tenen dret al permís de maternitat, treballin per compte aliena o pròpia.

Però, què passa en el cas de les dones autònomes? Aquestes dones tenen dret a la prestació per maternitat, és a dir, el 100% de la base de cotització del mes anterior a la baixa i igual que les treballadores assalariades. Els requisits per a demanar el permís de maternitat són els mateixos que en el cas de les dones assalariades. Per poder accedir com a autònoma a la prestació per maternitat s’ha de tenir un mínim de cotització que varia en funció de l’edat de la persona en qüestió.

☑️Les autònomes de 21 a 26 anys a l’inici de la baixa hauran de demostrar 90 dies de cotització en un període de 7 anys o un total de 180 dies des de la primera alta al RETA.

☑️Per la seva banda, les treballadores per compte propi més grans de 26 anys a l’inici de la baixa han d’haver cotitzat 180 dies en un període de 7 anys o un total de 360 dies.

☑️A les menors de 21 anys no se’ls demana cap requisit de període mínim.

#fol #folmola #permisosmaternitat
#maternitat
...

Ets uns persona innovadora? Et consideres creatiu? Torna el 24 hores d’Innovació Barcelona, un esdeveniment que concentrarà el millor talent i els millors recursos per treballar les millors idees per reptes de futur plantejats per empreses punteres de diversos sectors. El 24h d’Innovació tindrà lloc el 15 d’abril i reunirà 200 alumnes, dividits en 24 grups, hauran de treballar un repte proposat per una empresa durant 24 hores seguides.

Aquest any es farà de manera telemàtica degut a la situació actual de pandèmia.

Si t’animes a participar, parla amb la teva profe de FOL.

Trobaràs més info a: http://www.24hbcn.cat

#fol #emprenfp #folmola #innovacio #24hbcn #24hinnovacio #repte #creativitat #fp #formacioprofessional
...

Saps que avui té lloc el Makerfest? El MAKERFEST és una experiència sobre prototipatge i Design Thinking, i s’emmarca dins d’una sèrie d’esdeveniments promoguts per la Direcció General de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim especial, del Departament d’Educació.

Aquests esdeveniments tenen l’objectiu d’impulsar la cultura emprenedora i innovadora en l’alumnat i el professorat d’FP per respondre, entre d’altres, qüestions com:

☑️Saps com afrontar reptes i trobar-ne solucions concretes?

☑️Què és i per què és important el prototipatge?

☑️Què vol dir l’enfocament a les necessitats de les persones?

☑️Com presentar les teves idees i projectes?

El departament de FOL de La Mercè participa activament en aquesta iniciativa i en fa difusió entre el seu alumnat i professorat d’FP a través de les diferents tutories de grup.

En aquesta edició 2020-21, el MakerFest es duu a terme el 2 de febrer, de manera online. L’institut La Mercè participa amb dos alumnes: Martí Grau Vilamajor a l’equip 8 i Fabian Aranda Coello a l’equip 3.

Pots mirar l’esdeveniment a:

https://www.youtube.com/watch?v=AjRzi0lakfw&feature=youtu.be

#fol #emprenfp #folmola #iniciativa #formacioprofessional #activafp #fp #makerfest #makerfest2021 #lamerce
...

Atenció! Atenció! Des de l’1 de gener, està en vigor l’exempció del copagament en la prestació farmacèutica per menors de 18 anys amb un grau de discapacitat reconegut igual o superior al 33%, segons s’estableix a la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per l’any 2021.

Què significa? Doncs que estan exemptes de realitzar aportacions econòmiques en la prestació farmacèutica del Sistema Nacional de Salut a l’hora d’adquirir medicaments amb recepta. La nova normativa suposarà un alleujament econòmic per a milers de famílies, que es veuen obligades a invertir una gran quantitat de diners en la cura dels membres que pateixen algun tipus de discapacitat. 

Actualment, el Ministeri de Sanitat juntament amb l’Institut Nacional de la Seguretat Social estan actualitzant la base de dades i la informació en tots els registres informàtics de les administracions públiques. Un cop s’hagi fet aquesta actualització, seran les comunitats autònomes les encarregades de determinar com gestionar els reemborsaments corresponents a aquelles persones que, complint amb aquesta nova categoria exempta de pagament, hagin hagut de pagar productes farmacèutics des de l’1 de gener del 2021.

#fol #folmola #seguretatsocial #farmacia #pressupostos #ambfolestemaldia
...

PENJATS SOBRE EL PONT DE BROOKLYN.

Iniciem el cap de setmana amb aquesta fotografia d'Eugene de Salignac. La instantània va ser captada el 7 d'octubre de 1914.

No són funambulistes sobre el filferro. Són pintors treballant en el pont de Brooklyn. Resulta impressionant veure treballar aquests homes, a més de 90 metres d'altura, sense cap tipus de mesures de seguretat.

Recorda! Fes servir els Epis SEMPRE!

#fol #folmola #epis #riscos #riscoslaborals #posatelsepis
...

EL PETÓ DE LA VIDA

Fa cinquanta anys, el novaiorquès Rocco Morabito va guanyar el Premi Pulitzer per una foto presa per pura casualitat. Rescatem aquesta foto per a recordar-vos la importància de fer servir els EPIs.

Al juliol de 1967, Morabito es dirigia a un esdeveniment per fer fotos per al Jacksonville Journal quan es va aturar a fotografiar una manifestació ferroviària. A prop d'allà, J.D. Thompson i Randall Champion estaven treballant en el manteniment de les línies elèctriques quan Champion va acabar patint un xoc i desmaiant.

El fotògraf Morabito que, mirant cap amunt, va veure a Champion penjat cap per avall al costat de l'equip de seguretat mentre Thompson intentava reviure-ho.

Va passar a gravar l'escena, incloent el moment en què Thompson va respirar de boca a boca sobre el seu company de treball que encara estava penjat i la seva vida perillant. La foto es titulava "El Petó de la Vida" i girava al voltant de el món.

Afortunadament, la ràpida acció de Thompson va ser capaç de tornar-li la vida a Champion, que va viure altres 34 anys després d'aquest fatídic dia: va morir el 2002, a l'edat de 64 anys, víctima d'un atac cardíac. El fotògraf Morabito es va retirar el 1982 i va morir el 2009 a l'edat de 88 anys. L'heroi J.D. Thompson, que era un nouvingut a la feina que va salvar al seu col·lega, és l'únic que segueix viu en aquesta emocionant història.

#fol #folmola #epi #ferservirelsepis #riscoslaborals #riscos
...

Tens una idea? Apunta’t al ¡! Un esdeveniment on line organitzat per FP Innovació i Fundació Bankia.

En què consisteix? 1.000 joves fomentaran les seves capacitats al màxim per a trobar solucions als distints reptes plantejats. Aquests alumnes podran demostrar a tota Espanya el seu potencial promovent amb les seves aportacions creatives. És una oportunitat de provar-se i una oportunitat per a competir o col·laborar amb els equips d’altres centres i regions d’Espanya.

PROposar, PROvar i PROfessionalitzar són els lemes d’aquest Hackathon.

Aquest any, amb motiu del covid, el Hackathon FP PRO s’impartirà en format online els propers 28, 29 i 30 de gener. Serem un punt de trobada nacional entre l’alumnat d’FP.

Si t’animes a participar, posa’t en contacte amb la teva profe de FOL!

#fol #emprenfp #folmola #emprenedoria #fpinnovacion #FPPRO #FP #hackathon #fpempresa #fpinnovacio #folmerce
...